Om E-TAK

Energikrise og grønt skifte krever innovative løsninger

Både energikrisen og det grønne skiftet krever innovative løsninger og samarbeid på tvers av kompetanseområder. Dette har vi,  Lett-Tak, Isola Solar og TGN Energy, tatt på alvor. Alle tre har lang erfaring fra byggebransjen, og en felles interesse for energieffektive bygg. Nå har vi slått sammen vår kompetanse og utviklet E-TAK.

E-TAK kombinerer fornybare energikilder med batterier og sofistikert kunstig intelligens. Løsningen består av takelementer, solcellepaneler, smart strømstyring og batteri. 

Hvorfor E-TAK?

I Norge er vi utsatt for store variasjoner i været, og det er nødvendig å sikre kvalitet i både tak- og energiløsning. Fangsten av solenergi bør være optimal, energiforvaltningen smart og taket energikonserverende.

Det er også viktigere enn noen gang å ta i bruk miljøvennlig fornybar energi, og å bidra til å balansere energimarkedet.

E-TAK sikrer optimal fangst, styring, lagring, inntjening og konservering av energi.

60% høyere energiopptak enn tradisjonelle solcellepaneler


Solstråler reflekteres mot solcellepanelenes baksideE-TAK sine solcellepaneler kan produsere strøm fra begge sider. Panelene er vinklet slik at solenergien kan tas opp både fra direkte solstråler og fra den høyrefleksive takmembranen som kaster sollyset tilbake på baksiden av panelene. Dette sikrer dermed optimal solfangst og strømproduksjon hele året, samtidig som vann, snø og rusk ikke legger seg på samme måte som på tradisjonelle paneler. Løsningens utforming sikrer enkel adkomst på taket, og forenkler vedlikehold, snømåking og brannslukning. Tester gjennomført sammen med Institutt for energiteknikk viser at energiopptaket på E-TAK sine paneler er 60% høyere enn på tradisjonelle paneler. Dette betyr at behovet for antall solcellepaneler blir lavere, hvilket har stor betydning for klimaregnskapet.

Svært lønnsomt med smart energistyring


Smart energistyring som kommuniserer med værvarsel og strømpriserSmart energistyring sikres ved hjelp av software som beregner optimal bruk og lagring. Løsningen kommuniserer med både strømprisene og værvarselet, og vet derfor når det er fornuftig å bruke solenergi, når det er fornuftig å spare, og når det er smart å selge. Dette optimaliserer strømstyringen for selve bedriften, og styrker beredskapen for energibehovet på landsbasis. Stabilitet i strømnettet er en kritisk faktor for samfunnet, og med E-TAK kan bedriften selge strøm til markedet som den ikke trenger selv - til markedets beste pris. Lønnsomheten på salg av energi er svært god, og gjennomsnittlig nedbetaling på investeringen er +/- 5 år.

Stor energibesparelse i selve taket


Solcellepaneler festet i hard surface takDet er ikke bare strømproduksjonen og -styringen som gjør E-TAK miljøvennlig og energieffektivt. Energiutnyttelsen er optimalisert fordi taket i løsningen isolerer særdeles godt. Da taket også har hard overflate, monteres solcellestativene enkelt uten å skade isolasjonen under, og uten bruk av tunge betongklosser. Montering rett på den harde overflaten sikrer derfor en lav totalvekt og et tett tak - pluss stabilitet for vindlast. Takelementene har i tillegg svært lavt CO2-avtrykk, er gjenbrukbare og gir null avtrykk på byggeplass.

Slik fungerer E-TAK

Hvordan fungerer E-TAK? I denne animasjonen forklarer vi hvordan solcellepaneler, smart styringsenhet og tak-elementer jobber sammen for en optimal utnyttelse av solenergi.

Kontakt oss

Send oss en melding!